Temel ve Ticari Fatura Arasındaki Fark Nedir?

Ticari hayatınızı dijital ortama aktardınız ve artık e-fatura mükellefisiniz. Bu durumda faturalarınız için iki farklı senaryodan birini uygulamanız gerekmektedir.

  • Temel E-Fatura
  • Ticari E-Fatura

Temel E- Fatura Nedir?

Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya ulaşmasını esas alan e-fatura senaryosudur. Fatura alıcısı fatura üzerinde herhangi bir teknik problem olmadığı müddetçe faturayı kabul etmekle yükümlüdür. Alıcının temel e-faturayı reddetme seçeneği yoktur.

Ticari E-Fatura Nedir?

Ticari e-fatura senaryosunda e-faturayı alan kişi, bu faturayı ret, kabul ya da iptal etme hakkına sahiptir. Anlayacağınız e-fatura sistemi alıcının faturayı kabul edip etmeyeceğine dair bir cevap vermesini bekler. Kesin kabul yoktur.

Temel E- Fatura ile Ticari E-Faturayı Kıyaslayacak Olursak;

  • Temel e-fatura senaryosunu seçip faturanızı bu şekilde gönderirseniz, faturanız karşı tarafın onayını beklemeden otomatik olarak kabul edilmiş sayılır. Faturanız onaylanmıştır.
  • Ticari e-fatura gönderdiğinizde, karşı tarafa onay ve ret seçenekleri sunulur. Bu durumda firma faturayı inceleyip onaylayabilir ya da ikinci bir seçenek olarak ret yanıtı verebilir
  • Temel e-faturada otomatik olarak kabul edilen e-faturada hata olması ya da karşı tarafın e-faturayı kabul etmemesi durumunda iptal ya da iade edilebilir.
  • Ticari e-faturada e-faturaya verilen bu yanıt ‘onaylandı’ ya da ‘reddedildi’ olarak faturayı gönderen tarafın paneline düşer.

Bu iki senaryo türünü değerlendirdikten sonra işletmeniz için uygun olana karar vermeniz mümkün. Temel ya da ticari elektronik fatura gönderimi yapabilirsiniz. Bu noktada müşterinizle yapacağınız alışveriş öncesi temel e-fatura mı yoksa ticari e-fatura mı keseceğiniz konusunda kendi aranızda netleşmeniz tavsiye edilir. Böyle bir konuşmayı yapma şansınız yoksa ve hangi e-fatura türüyle ilerleyeceğinizden emin değilseniz kendi kullanıcı deneyimlerimizden yola çıkarak ticari e-fatura gönderiminin müşterinizle çalışmanızda rahatlık sağlayacağını söylemek mümkün. Reddetme özelliğinin bulunması açısından da ticari faturanın, ticaret ile uğraşan kişiler için en uygun senaryo olduğunu söylemek doğrudur.

Temel faturada genel olarak herhangi bir red ya da kabul seçeneği olmadığı için daha çok hizmet faturalarında kullanılan bir fatura türü olarak kabul edilir. Ticari fatura ise bünyesinde red ve kabul alternatifleri bulundurur. Bu nedenle mal alış satışlarında bu fatura türü ticaret hayatı için daha uygun olacaktır. Bütün bunlara ek olarak ticari e-fatura; karşılıklı bir anlaşmazlık olması durumunda hukuki yollara başvurmanız gerektiğinde kanıt olacaktır. Elektrik faturası, su faturası gibi faturaların temel e-fatura senaryosu üzerinden gönderildiğini de bilgilerimize eklemekte yarar var.

Tüm bu aktarımların dışında sisteme geçişini henüz tamamlamış ve dijital ortamın getirilerine entegre olmaya çalışan ticari kimler için daha hatasız ilerlemek adına akıl karıştıran unsurlar araştırma yapmaları ve güncellenen tebligatları düzenli takip etmeleri önerilir. Uzun vadede kullanıcıların hayatına hem maddi hem manevi pek çok konfor sunan e-fatura dönüşümünün acemilik sürecinin hatasız atlatılması için bilgilerinizi taze tutmanızda yarar vardır.

a man in striped shirt sitting on the chair while looking at the screen
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Son Bloglar

Size ulaştığımızda isminizle hitap etmek isteriz.
Size ulaşabileceğimiz bir irtibat numarası rica ederiz.
Bir notunuz varsa iletebilirsiniz.