E-Fatura İptal Edilebilir mi?

Elektronik faturaya geçişten sonra yaptığınız herhangi bir hatalı işlemden sonra endişe duymanıza gerek yoktur. Hatalı kesilen elektronik fatura işlemleri için iptal sürecini inceleyelim.

Elektronik faturada iptal süreci kesilen faturanın türüne, kesildiği zamana ve göre farklılık gösterir. İptal aşamasında hatalı gönderilen faturayı sadece gönderici taraf iptal etmesi yeterli olmaz, alıcının da elektronik faturayı reddetmesi gerekir.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GiB) E-Fatura İptali

Gelir İdaresi Başkanlığı elektronik dönüşüm sürecinde bütün e-belgeleri ve işleyişi kontrol eden ve denetleyen kurumdur. E-Belge işlemlerini Gelir İdaresi Başkanlığının portalı üzerinden yürütenler iptal işlemlerini de yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “e-fatura iptal talebi” sayfası üzerinden gerçekleştirmeleri gerekir. Gönderen taraf sizseniz iptal talebi oluşturmanız gerekir. Alıcı tarafında iseniz size ulaşan e-faturaya itiraz etmeniz gerekmektedir. Tüm bu işlemler faturanın gönderildiği tarihten itibaren sekiz gün içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. İptal ve itiraz için belirlenen sekiz günü geçirirseniz sistem iptal talebi oluşturmanıza veya onaylamaya kapanır ve izin vermez.

Temel E-Fatura İptali

Temel elektronik fatura, faturanın göndericiden alıcısına direkt olarak ulaşmasını sağlayan faturadır. Alıcı taraf, faturada herhangi bir teknik sorun olmadığı hallerde reddetme hakkına sahip değildir. Faturada teknik bir sorun olursa alıcının itiraz edebilir. Temel elektronik faturanın iptali için Gelir İdare Bakanlığı’nın ‘’iptal ve itiraz’’ portalı üzerinden alıcı ve satıcı tarafından iptal ve itiraz işlemi yürütülmelidir. Bunların yanı sıra temel fatura senaryosu ile düzenlenen faturaların itirazı için noter, taahhütlü mektup, telgraf, güvenli elektronik imza gibi harici itiraz yolları da kullanılabilir.

Ticari E-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Ticari elektronik fatura satıcıdan alıcıya gönderildiğinde alıcının kendisine ulaşan faturayı kabul etme, reddetme veya iptal etme hakkı saklıdır. Temel ve ticari fatura arasındaki en önemli fark; temel fatura gönderildiği andan itibaren onaylanmış kabul edilirken, ticari faturada alıcının onay vermesi gerekir. Faturayı alan kişi, fatura gönderildikten sonraki sekiz gün içerisinde işlemi yanıtlamalıdır. Herhangi bir yanıt işlemi yapılmayan faturalar sekiz günün sonunda otomatik olarak onaylanmış olur ve öyle kabul edilir.

Ticari elektronik fatura için de yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı üzerinden hem alıcı hem de satıcı tarafından itiraz işlemi başlatılabilir ama direk iptal işlemi başlamaz. Ticari elektronik faturanın iptali için alıcının Kayıtlı Elektronik Post (KEP)sistemi üzerinden satıcıya bir ileti göndermesi gerekmektedir. Bundan sonra alıcı ve satıcı faturada bir yanlışlık olduğu konusunda hemfikir olurlar ise fatura iptal edilir.

E-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

Elektronik arşiv faturalar da faturanın iptal süresi faturanın gönderildiği tarihten itibaren yedi gündür. İptal edildiğinin ertesi günü mesai bitimine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na rapor edilmelidir. Zorunlu süre yedi günü geçen durumlarda e-arşiv iptal edilemez. Böyle durumlarda alıcı kişinin satıcı kişiye iade faturası kesmesi istenir. İade faturası satıcı kişiye ulaştıktan sonra tekrar bir fatura düzenlenmesi ve alıcıya iletmesi gerekir.

Elektronik dönüşüm kapsamında mali verilerin dijital ortama taşınması ile gerçekleşen bu yeni uygulamalarda mükelleflerin en çok sorun yaşadıkları konuların başında hatalı işlemler sonucu iptal edilmesi gereken faturalardır. Cezalı duruma düşme korkusu yaşayan kullanıcıların sayısı bir hayli çok olsa da buna hiç gerek yok. E-fatura ve e-arşiv faturaları iptal etmek düşündüğünüz kadar zor değil. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilgili portalı üzerinden size sunulan yönlendirmeleri takip ederek faturalarınızı iptal edebilirsiniz. Elektronik arşiv portalı iptal aşamasında yapılması gerekenleri adım adım tamamlattığı için sorun yaşamadan işleminizi tamamlayacağınızdan şüpheniz olmasın.

E-Fatura Hangi Durumda İptal Edilmelidir?

Sağladığı pek çok fayda gibi iptal aşaması da aslında kolay olan e fatura sisteminde yanlış e-fatura gönderimi ve e-fatura üzerinde yer alan bilgilerde hata ya da herhangi bir eksiklik olması gibi durumlarda gerçekleştirilmelidir. Tutar hatası, ürün hatası ya da iletişim bilgilerindeki yanlışlıklar iptal koşullarını oluşturabilir.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Son Bloglar

Size ulaştığımızda isminizle hitap etmek isteriz.
Size ulaşabileceğimiz bir irtibat numarası rica ederiz.
Bir notunuz varsa iletebilirsiniz.