E- faturalar ticari ve temel olarak iki farklı senaryo ile düzenlendiğini artık biliyoruz. Ticari senaryo ile düzenlenmiş olan e-faturaya sekiz günlük süre içerisinde sistem üzerinden RED yanıtı verilerek iptal edilir.
Temel senaryo ile düzenlenen faturalara sistem üzerinden RED yanıtı göndermek söz konusu değildir. O nedenle sekiz günlük süre içerisinde harici yollar ile (noter, KEP, vb.) itiraz etmek gerekir.
Sürecin bitişinden sonra harici yollar ile yapılan itirazların satıcı tarafından kabul edilme zorunluluğu bulunmamakta olup düzenlenmiş e-faturanın taraflar arasındaki işlemlere dayanak teşkil etmesine hukuki bir engel bulunmamaktadır.
Harici itiraz yolları ile gerçekleştirilen itiraz işlemleri ve bu itiraz işlemlerinin sonucuna göre faturanın iptal edilmiş olup olmadığının, e-fatura sistemi üzerinden takip edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, ticari fatura senaryosunda düzenlenen e-faturalara e-fatura uygulaması üzerinden, temel fatura senaryosunda düzenlenen e-faturalara da e-fatura iptal portalı üzerinden iptal başvurusu yapılması sistem bilgileri ile beyan, bildirim ve formlardaki bilgilerin uyumluluğunun sağlanması açısından uygun alacaktır.
GİB’den Alacağım Mali Mührü Nasıl Kullanacağım? Mali Mühür Almasam Olur mu?
Mali Mühür Nedir?
Mali mühür; firmanızı elektronik ortamda tanımlamanızı sağlayacak elektronik kaşenizdir. E-Belge uygulamalarının tamamı için firmanızı tanımlamanızı sağlar. Mali Mühür temin etmeden E-fatura, e-arşiv, e-defter gibi dijital uygulamaların herhangi birine geçiş yapabilmeniz mümkün değildir. Çünkü bu dijital uygulamaların başvuru sürecinin ilk adımı mali mühür almaktır. Mali mühür, e-fatura ve diğer resmî belgelerin bütünlüğünü, kaynağını ve içeriğini garanti altına almaktadır. Böylelikle de mali mühür, bu belgelerin elektronik ortamdan muhataplarına iletimi ve elektronik ortamda saklanması sırasında güvenliğini ve gizliliğini sağlayan bir elektronik kaşedir Bu mühür, USB cihazı görünümünde olup kurumsal bir e-imza türü olarak düşünülmektedir.
Mali Mühür; Vergi Usul Kanunun 242 Maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetki doğrultusunda çıkarılmıştır.397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde Başkanlık için TÜBİTAK bünyesindeki Kamu Sertifikasyon Merkezi (yetkili tek kuruluş) tarafından üretilmektedir. Elektronik Mali Mühür sertifikaları, tüzel kişiler ile kurum, kuruluş ve işletmeler tarafından elektronik belge olarak oluşturulacak e-fatura, e-defter ve diğer yasal elektronik belgelerin saklanması amacı ile tasarlanmıştır.
Mali Mühür Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- E-fatura mükellefi olmak için mali mühür başvurusunda bulunmak ve mali mühür almak gerekir.
- Mali mühür başvurusu için; TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sayfasındaki başvuru formunu doldurmak gerekiyor.
- Başvuruyla beraber yatırılması gereken ücret de TÜBİTAK’a gönderiliyor.
- Mali mühür, daha sonra elektronik faturaya başvururken de firmanın sisteme tanımlanması için kullanılıyor. Bu şekilde firmanın bilgileri de doğrulanmış oluyor.
- Eğer şahıs firması için, e-faturaya başvuru yapılacak ise, mali mühür yerine e-imza kullanılabilir.
- Firma unvanı herhangi bir sebeple değişirse, mali mührün geçerliliği ortadan kalkıyor. Eğer firmanın unvanı yenilenirse, yeni unvanla beraber yeniden mali mühür başvurusunda bulunulması gerekiyor.
- Kamu SM başvuru sayfasından mali mühre başvuru yapıldığında sadece sertifika için başvurmuş olursunuz. E-fatura, e-arşiv gibi uygulamalar için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden mali mühür ile başvuru yapılmalıdır. Ya da özel entegratörler ile çalışılmalıdır. Alınan Mali Mühür Sertifikası her iki uygulamada da kullanılabilmektedir
Mali Mühür Kurulumu Nasıl Yapılır?
TUBİTAK tarafından gönderilen mali mührün elinize ulaşması 3/10 günü sürebilir. Mali mühür elinize ulaşınca’’ Kamu Sertifikasyon Merkezi Sürücü Yükleme Servisi’’ sayfasından “İşletim Sisteminiz” ile ilgili bilgileri girerek kart okuyucunuzu seçmeli; bilgisayarınıza uygun sürücüleri indirip kurulum gerçekleştirmelisiniz.
Görüldüğü üzere e-dönüşüm ve e-çözüm olarak nitelenen dijitalleşme süresinin iş hayatına entegre olmasının ilk adımı olan mali mühür temin etmek bir zorunluluktur. E-fatura, e-arşiv, e-defter gibi elektronik uygulamaların tamamının kullanımı için öncelikle sistemin firmanızı tanımlaması gerekmektedir. Firmanın dijital kaşesi olarak kullanılacak mali mühür bir kez alındığında tüm uygulamalara geçiş için kullanılabilir.
Mali mühür alındıktan sonra hangi kaynak üzerinden elektronik fatura uygulamasına geçiş yapacağınıza karar vermeniz ve sürecinizi o şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Dijital geçiş sürecinde sistem size aşağıdaki üç farklı kaynaktan biri üzerinden sisteme dahil olma hakkı tanır.
- GİB Portal
- GİB ile Entegrasyon
- Özel Entegratör
Hangi kaynağı seçerseniz seçin işlemlerinizi mali mührünüz ile yöneteceksiniz. Holding bünyesinde birden fazla firmanın bir arada çalıştığı durumlar için her firmaya ayrı mali mühür temin edilmesi gerekliliğini belirtmekte fayda var. Bunun yanı sıra işletme tarafından HSM cihazına kurumunuzun mali mühür sertifikası yüklenebilir. Birden fazla kişi bu tek HSM cihazına, erişim hakları ayarlanmış farklı bilgisayarlardan aynı anda Elektronik Mali Mühür Sertifikasını kullanabilirler