E-fatura Mükellefi Nedir? Nasıl E-Fatura Mükellefi Olunur?

Teknolojik gelişmelerin ticari hayata getirdiği en iyi yeniliklerden de biri e-fatura sistemine geçiştir. Elektronik fatura sistemi aslında e-dönüşüm olarak adlandırılan bir sürecin devamında ortaya çıkmıştır. İş hayatında fiziki koşullarda iletilen faturaların ve faturalandırma sürecinin, dijital ortamda gerçekleşmesi sağlanmıştır. Bu yolla daha güvenli şekilde iletilen faturalar ile iş gücü, kırtasiye ve zaman tasarrufu sağlanmıştır.

Elektronik faturanın ticari hayata her geçen gün daha fazla entegre olmaktadır. Bazı firmalar cirolarına ve sektörlerine göre zorunlu olarak sisteme geçerken bazı firmalar yasal zorunluluğu olmamasına rağmen tercihen sisteme dahil oluyor. Sistem geçişinin mecburiyetlerini ve gönüllü geçişlerin durumu ayrıntıları ile anlattık.

 Ülkemizde geniş kullanım alanına sahip olan e-fatura sistemi ile tüm iş yerlerinin ve mükelleflerin rahatça e-fatura düzenleyebilmesi ve gerekli görüldüğünde eski faturalara da rahatlıkça ulaşabilmeleri sağlanmıştır. E-fatura sistemi, kâğıt faturalar ile aynı standartlara sahiptir ve hukuki geçerlilikleri tamamen aynıdır. Sisteme girilen bütün faturalar Gelir İdaresi Başkanlığına ait sistemde saklanır ve istenilen geçmiş tarihli faturalara sistem üzerinden ulaşılabilir.

Kanunlar kapsamında belirlenen sebeplerle e-fatura kullanması gereken ticari kimlik sahiplerine e-fatura mükellefi denir. 2020 yılının Kasım ayında yapılan düzenlemeden önce, 2020 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul edilirdi. Sonrasında yapılan düzenlemeler ile Gelir İdare Başkanlığı tarafından yapılan tebliğe göre 2021 yılı cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmaların, en geç 01 Temmuz 2022 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine geçmiş olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile de e-defter kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Cirosu yukarıdaki belirtilen rakamlara ulaşmayan mükellefler isterler ise gönüllük esasına dayanarak e-fatura ve e- arşiv sistemine geçiş yapabilirler. Ancak belirtilen rakamlar aşılmadığı sürece e-defter uygulamasına geçiş yapmalarına gerek yoktur. E-fatura kullanımının firmalara sağladığı yüksek faydadan yararlanmak isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelerde e-fatura sistemine geçiş yapabilir. E-fatura sistemine geçiş için herhangi bir alt limit belirtilmemiştir.

E-Fatura Mükellefleri ile İlgili Özel Durumlar

İnternet üzerinden ticaret yapanlar yani e-ticaret sektörünün tamamı için Gelir İdare Başkanlığını tebliğine göre; e-ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara e-faturaya geçmesi zorunludur.

6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I ve III sayılı listelerdeki malları imal, inşa ve ithal eden firmalar da ciro sınırı bakılmaksızın e-fatura mükellefi olarak kabul edilir. Kolalı gazoz, tütün ürünleri ve alkollü içecek imal eden ve madeni yağ lisansına sahip olan firmalar için de durum aynıdır.

Gayrimenkul ve motorlu taşıt, inşaat, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık yapan mükelleflerden 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar da 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya zorunlu olarak geçmek durumundadırlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak şartıyla konaklama hizmeti veren otel işletmeleri de aynı tarih itibarıyla e-faturaya geçişi zorunlu tutulmuştur.

Elektronik fatura mükelleflerinin sisteme geçiş yaparken izlemeleri gereken yol aşağıda sıralanmıştır.

Sisteme giriş için üç farklı yol izleyebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı Portal

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Entegrasyon

Özel Entegratör

E-Fatura mükellefi olmak için tercih ettiğiniz kanallardan biri üzerinden firmanıza ait mali mührünüzü almanız gerekir. Bu adımdan sonra Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi aracılığı ile işlemlerinizi online olarak takip edip yeni sisteminizi bilgisayarınıza tanımlarsınız. Sistem aktif hale geldikten sonra fatura kesme ve iletme işlemlerinizi Gelir İdaresi Başkanlığının sunucusu üzerinden yapmaya başlar ve e-fatura mükellefi olmuş olursunuz.Elektronik fatura sistemine geçmiş olan firmalar sisteme kayıtlı olan diğer firmalara satış faturası olarak e-fatura göndermek zorundadır. E-faturaya kayıtlı firmalara kâğıt fatura kesilmesi halinde, kesilen faturalar geçersiz sayılır. Sisteme kayıtlı olmayan firmalara ise kâğıt fatura ya da e-arşiv fatura düzenlenebilir.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Son Bloglar

Size ulaştığımızda isminizle hitap etmek isteriz.
Size ulaşabileceğimiz bir irtibat numarası rica ederiz.
Bir notunuz varsa iletebilirsiniz.